2013. március 5., kedd

Szlovák sörös kenyér



Szlovák sörös kenyér

Ez a hihetetlenül finom kenyér szintén TücsökBogár konyhájából van. Egy kicsit hosszú idő megcsinálni, de higgyétek el nekem megéri! Nagyon jó dolgozni a tésztájával is, és hát a végeredmény.......

Hozzávalók:

Kovászhoz:
  • 10 dkg BL55 sima liszt
  • 1 dl víz
  • 1 dkg friss élesztő
Tésztához:
  • a kovász
  • 30 dkg BL55
  • 50 dkg BL80 kenyérliszt
  • 10 dkg Bio Tk. tönkölyliszt
  • 5 dl sör
  • 2 tk só
  • 1 dkg friss élesztő
  • 3 dkg cukor
A kovászhoz összekeverjük a hozzávalókat, és szoba hőmérsékleten hagyjuk pihenni 12-16 órát.
Majd az összes alapanyagból tésztát dagasztunk, és 2 órát meleg helyen letakarva kelesztjük. Átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk (kb 20 dkg) cipókat formázunk belőlük. Egy 26-os csatos tortaformát kikenünk olajjal és ebbe rakjuk a cipókat. Letakarjuk és meleg helyen kelesztjük még 1,5 órát. Előmelegítjük a sütőt 250 fokra. Lekenjük vízzel a tésztát és megszórjuk egy kis liszttel. 10 percig sütjük 250 fokon, utána 200 fokon még 20-25 percig.

A 8.-ik cipót eltehetjük öregtésztának vagy megsüthetjük külön. Én ezt tettem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése