Szlovák sörös kenyér
Ez a hihetetlenül finom kenyér szintén TücsökBogár konyhájából van. Egy kicsit hosszú idő megcsinálni, de higgyétek el nekem megéri! Nagyon jó dolgozni a tésztájával is, és hát a végeredmény.......
Hozzávalók:
Kovászhoz:
- 10 dkg BL55 sima liszt
- 1 dl víz
- 1 dkg friss élesztő
- a kovász
- 30 dkg BL55
- 50 dkg BL80 kenyérliszt
- 10 dkg Bio Tk. tönkölyliszt
- 5 dl sör
- 2 tk só
- 1 dkg friss élesztő
- 3 dkg cukor
Majd az összes alapanyagból tésztát dagasztunk, és 2 órát meleg helyen letakarva kelesztjük. Átgyúrjuk és 8 egyenlő részre osztjuk (kb 20 dkg) cipókat formázunk belőlük. Egy 26-os csatos tortaformát kikenünk olajjal és ebbe rakjuk a cipókat. Letakarjuk és meleg helyen kelesztjük még 1,5 órát. Előmelegítjük a sütőt 250 fokra. Lekenjük vízzel a tésztát és megszórjuk egy kis liszttel. 10 percig sütjük 250 fokon, utána 200 fokon még 20-25 percig.
A 8.-ik cipót eltehetjük öregtésztának vagy megsüthetjük külön. Én ezt tettem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése