2013. május 7., kedd

Mazsolás-citromos briós cserépben



Mazsolás-citromos briós cserépben

Holnap évzáró lesz az oviban és gondoltam inkább sütök ajándékot, minthogy virágot vigyünk. A lányom a Gesztenye csoportba jár így ilyen díszítést kapott a cserép de, hogy még személyesebb legyen a kicsi festékes kézzel megfogta a cserepeket. Szerintem csuda szépek lettek. Mindig rácsodálkozom a kelt tésztára mikor kiveszem a sütőből. Hihetetlen milyen átalakuláson megy keresztül.

Hozzávalók:
  • 75 dkg finomliszt
  • 25 dkg Tk. tönkölyliszt
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 6 db tojás sárgája
  • 5dl tej
  • 10 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 cs. vagy 1 friss élesztő
  • 1 jó nagy vagy 2 kisebb citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • mazsola ízlés szerint
A hozzávalókból tésztát gyúrok, az olvasztott vajat a végén dagasztás közben adom hozzá. Hagyom kelni úgy 30-40 percet, majd 7 egyforma részre osztom. Veszem az egyiket és 3 egyforma részre vágom, majd mint a kalácsnál kisodrom és megfonom 3-as fonással.



A két végét aláhajtva beleteszem a kibélelt cserépbe.


Hagyom kelni megint 30-40 percet, közben előmelegítem és gőzösítem a sütőt kb 200 fokra. Lekenem tojással és beteszem a sütőbe kb 30 percre.



Ha kihűlt kiveszem a cserépből és a papír felső részét levágom, hogy szép legyen.


Ezek után ragasztó pisztoly segítségével rakok rá rafiát a nyakára. Ha festéket is szeretnétek azt a rafia előtt érdemes megcsinálni, majd tetszés szerint lehet díszíteni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése