A mi kenyerünk
Hozzávalók: - 30dkg kenyérliszt BL80
- 20dkg teljeskiőrlésű tönköly vagy rozsliszt
- 2tk só
- 1 tasak élesztő
- magok : lenmag, napraforgómag
- 3 ek tönköly vagy búzakorpa
- 2 ek burgonypehely
- kb 25dkg öregtészta
- víz
Kezdjük az öregtésztával, mert ez sokaknak ismeretlen lehet. Az első kenyérből amit bedagasztunk levágunk egy kb 25 dkg-os darabot-lehet kicsit kevesebb, vagy több- ezt kisebb darabokra csípkedjük és egy fedeles műanyag edényben kevés lisztel összerázzuk, hogy ne ragadjon. Az így kapott tészta az öregtészta, vagy hívják lusta asszony kovászának is. :-) Akár egy hétigis eltartható a hűtőben. A felhasználás előtt 1-2 órával vegyük ki és áztassuk be langyos vízbe, hogy felpuhuljon.
Kimérem egy nagy tálba a liszteket, majd hozzákeverem a sót, élesztőt, korpát, burgonypelyhet és a magokat. Ezeket jól elkeverem és hozzáadom az öregtésztát, és kb 2 dl vizet, majd elkezdem összegyurni, ha még kér vizet akkor fokozatosan adagolom hozzá. Ha egy kicsit sok sikerült akkor egy kis liszttel kompenzálom. Jól bedagasztom a tésztát, míg egynemű nem lesz, majd levágom a következő öregtésztát belőle. A többit átgyúrom mégegyszer és lisztezett tálba teszem, letakarom és hagyom kb 1 órát kelni. A sűtőt előmelegítem kb 180 fokra.
Újra átgyúrom és formázom, ki milyenre szereti. Bevágom 3 helyen, majd az előkészített edénybe- én fém kacsasűtőbe-teszem. A kacsasűtő alját vastagon kilisztezem. Hagyom megint kelni, szépen szét fognak nyílni a vágások. Megsímogatom jó vizes kézzel, ráteszem a fedőt és mehet a sűtőbe.
Fedővel sűtöm 45 percet, majd még fedő nélkül 15 percet. Kivétel után megspriccelem vizzel és rácson hagyom hűlni.
Konyharuhába, majd zacskóba csomagolva akár egy hétig is fogyasztható!
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése