2013. február 16., szombat

Zsemlék, kiflik



Zsemlék, kiflik
 
Ma kívánság napot rendeztem, a kisebbik zsemlét a nagyobbik kiflit szeretne!!! Így, anya megvariálta a recepteket és egy tésztából varázsol zsemlét és kiflit is!!!

Hozzávalók:
  • 30 dkg Bio finomliszt BL55
  • 10 dkg kenyérliszt BL80
  • 10 dkg Bio Tk tönkölyliszt
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 ek kefir vagy joghurt esetleg tejfől
  • 2 ek búza vagy tönkölykorpa
  • 2 ek burgonyapehely
  • 2 tk só
  • 4 ek olaj
  • 1 tk cukor
Az élesztőt egy kevés langyos tejjel és a cukorral felfuttatom. A liszteket kimérem, hozzáadom a korpát, a burgonyapelyhet, a sót és jól összekeverem. Ha felfutott az élesztő, a liszthez hozzá adom a kefirt, az olajat és az élesztőt meg a maradék tejet. Lágyabb tésztát dagasztok belőle, majd letakarva duplájára kelesztem.
Lisztezett deszkára borítom és 10-12 részre vágom. Ha zsemlét szeretnénk, akkor a tészta darabot átgyúrjuk majd a tenyerünkbe rakjuk és a felső részének széleit a közepe felé hajtogatva megformázzuk a zsemlét. Akkor jó, ha szép sima a teteje, ami a tenyerünkben van.
Ha kiflit szeretnénk, akkor négyzet alakúra nyújtjuk a tészta darabokat és az egyik saroktól feltekerjük, majd meghajtjuk, hogy kifli formájú legyen.
Bélelt sütőlapra tesszük őket, és kelesztjük még kb 30 percet. Közben előmelegítjük a sütőt kb 200 fokra, a sütő aljába tegyünk vizet, hogy gőz legyen.
A zsemléket/kifliket lekenjük vízzel és mehetnek a sütőbe kb 25-30 percre, nézni kell.
A gyerekeimnek jobban ízlik, mint bármelyik bolti termék.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése