Zsemlék, kiflik
Ma kívánság napot rendeztem, a kisebbik zsemlét a nagyobbik kiflit szeretne!!! Így, anya megvariálta a recepteket és egy tésztából varázsol zsemlét és kiflit is!!!
Hozzávalók:
- 30 dkg Bio finomliszt BL55
- 10 dkg kenyérliszt BL80
- 10 dkg Bio Tk tönkölyliszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 2,5 ek kefir vagy joghurt esetleg tejfől
- 2 ek búza vagy tönkölykorpa
- 2 ek burgonyapehely
- 2 tk só
- 4 ek olaj
- 1 tk cukor
Lisztezett deszkára borítom és 10-12 részre vágom. Ha zsemlét szeretnénk, akkor a tészta darabot átgyúrjuk majd a tenyerünkbe rakjuk és a felső részének széleit a közepe felé hajtogatva megformázzuk a zsemlét. Akkor jó, ha szép sima a teteje, ami a tenyerünkben van.
Ha kiflit szeretnénk, akkor négyzet alakúra nyújtjuk a tészta darabokat és az egyik saroktól feltekerjük, majd meghajtjuk, hogy kifli formájú legyen.
Bélelt sütőlapra tesszük őket, és kelesztjük még kb 30 percet. Közben előmelegítjük a sütőt kb 200 fokra, a sütő aljába tegyünk vizet, hogy gőz legyen.
A zsemléket/kifliket lekenjük vízzel és mehetnek a sütőbe kb 25-30 percre, nézni kell.
A gyerekeimnek jobban ízlik, mint bármelyik bolti termék.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése