2013. február 25., hétfő

Rózsabriós



Rózsabriós

A minap találtam TücsökBogár-nál ezt a szépséget, és gondoltam megpróbálom én is.

Hozzávalók:
  • 50 dkg Bio finomliszt BL 55
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 3 db tojás sárgája
  • házi sárgabarack lekvár
  • csipet só
  • 1 tojás a kenéshez
  • porcukor a szóráshoz
A lisztet a dagasztótálba szórom, kis fészket csinálok a közepén. Ebbe beleteszem a porcukrot és belemorzsolom az élesztőt, majd ráöntöm a tejet, és hagyom felfutni (kb 15 perc). Hozzáadom a többi hozzávalót és sima tésztává gyúrom. Kelesztem langyos helyen kb 20 percet. A muffinforma minden második lyukát kikenem vajjal. Miután megkelt én elfeleztem, az egyiket lisztezett deszkán kinyújtottam jó vékonyra és 5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Egy rózsához 15 darab "pogácsa" kell. Az eredeti receptben vajjal keni meg, én gondoltam megkenem jó kis házi baracklekvárral. A lekváros felükkel felfelé kezdtem el a rózsát összerakni.


A "pogácsákat" szépen egymás után hozzáillesztem a bimbóhoz.
Ha elkészült a rózsa a muffin formába teszem.
Mikor mindegyik elkészült lekenem tojással és kelesztem még 30-40 percet. Újra lekenem, megszórom porcukorral és 200 fokos sütőbe teszem kb 20 percre.
Az eredeti recept szerint 8 rózsa jön ki a tésztából, nekem a fél tésztából 6 rózsa lett.

A tészta másik feléből diós-almadzsemes batyut csináltam. Kinyújtottam a tésztát, négyzetekre vágtam, mindegyik közepébe dzsemet tettem és batyut csináltam belőle. Lekentem tojással és kb 15-20 perc alatt megsütöttem.


2 megjegyzés: